تاریخ ایران، حاکی از نهضت هایی است که رکن اصلی آن را زنان تشکیل داده اند. از قیام اصلاح طلبانه سید جمال الدین اسدآبادی به بعد که شاهد جنبش های مردمی تنباکو و مشروطیت و ملی شدن صنعت نفت و 15 خرداد بودیم، به روشنی حضور انکارناپذیر زنان را می نگریم. پژوهش های سیاسی ـ تاریخی نشان می دهد که سرگذشت زن ایرانی، همواره با انقلاب و حرکت ظلم ستیزانه پیوند خورده است.
پدیده انقلاب 57، در میان تجربه های پیشین، برجستگی بارزی دارد؛ چرا که زنان، فضای بی فرهنگی عصر استبداد را حس کرده و بر اثر آشنایی و تماس با فرهنگ و تمدن، امکانِ سنجش و گزینش الگوی مناسب رفتاری و شخصیتی را به دست آورده بودند. گستره حضور زنان مسلمان ایرانی در جریان انقلاب، بدون هیچ دعوت واپس گرایانه ای صورت گرفت. در حقیقت موج برآمده از انقلاب چنان خرد و کلان را به خودجوشی برانگیخته بود که متولیانِ سنت و ارتجاع و تحجر، توان مقابله با آن همه را از کف داده بودند. امام خمینی، که زنان را دوشادوش مردان به حمایت از انقلاب، تشویق می کرد، بدین نکته نظر داشت و آزادی اجتماعی و سیاسی زنان را زمینه ساز پیروزی انقلاب برشمرد.
«[در ماجرای انقلاب، این طور نبود که بگویند: شما زنان] بیرون نروید! در بین مردم نروید! فریاد نزنید! مظالم را نگویید! با همین فعالیتِ شما و آزادی شما بود که این پیروزی برای ملت ما نصیب شد.»
امام خمینی، تأثیرگذاری حرکت و مشارکتِ سیاسی زنان را، بیش از آن می داند که در ظاهر به چشم می خورد.
«شما [زنان] در آتیه برای مملکتِ ما پشتوانه هستید.»
«ما نهضت خودمان را مدیون زنان ها می دانیم. مردها به تبع زن ها در خیابان ها می ریختند. تشویق می کردند زن ها مردان را. خودشان در صف های جلو بودند.»
«بانوان این نهضت را پیش بردند. برای این که بانوان ریختند توی خیابان ها. در صورتی که بانوان بنابراین نبود که بریزند در خیابان ها، [اما] ریختند توی خیابان ها.»
«[زنان] پیشرو این نهضت اسلامی بودند. رشد سیاسی خودشان را اثبات کردند. نهضت را راهنمایی کردند. شما رهبرانِ نهضت هستید … من شما [زنان] را به رهبری قبول دارم و خدمت گذار شمایم.»
«ملتی که بانوانش در صف مقدم برای پیشبرد مقاصد اسلامی هست، آسیب نخواهد دید.»
بنیان گذار جمهوری اسلامی، حضور و مشارکت زنان در انقلاب را، ناشی از آموزه های دینی و انگیزه های ایمانی دانسته است.
«این اسلام و قرآن است که خانم ها را آورده است بیرون، و هم دوش مردها بلکه جلوتر از مردها وارد در صحنه سیاست کرد. شما در چه تاریخی چنین دیده اید؟ امروز زن های شیردل، طفل خود را در آغوش کشیده و به میدان مسلسل و تانک دژخیمان رژیم می روند. زندان های شاه از زنان شیردل و شجاع مملو است … جلسات سیاسی که زنان در شهرهای مختلف ایران به پا می کنند کم نیست. اگر این ها [زنان و مردان مبارز] نبودند، ما هیچ قدمی برنمی داشتیم. این هایند که من را وادار می کنند به قدم برداشتن.» مجله حوزه ، 1381، شماره 29
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات